Nyheder
Der er mange følgesygdomme til indtagelse af alkohol bl.a. demens, Katar og blødning, lungebetændelse, leversygdomme, væske i bughulen, svækket immunforsvar, menstruationsforstyrrelser mm. - og nu også Atrieflimmer.
Hjerteforeningen informerer om et internationalt studie, der påviser sammenhæng mellem indtagelse af alkohol og atrieflimren . Bare en kvart genstand om dagen kan være medvirkende til at øge udsatheden for atrieflimren.
At gå fra hash storryger til operadiva / stor kunstner er en fantastisk historie.
29 år, tidligere storhashrygende med ca. 15 joints daglig til at være operadiva, kunstner - at begynde at kende operaklassikerne, at gå fra klassisk sang til operaakademiet... læs mere her: https://www.dr.dk/det-bedste-fra-dr/laura-var-helt-fucked-paa-joints-og-stoffer-saa-blev-400-aar-gammel-kunstform
Sidste skoledag – en dag med masser af gode traditioner.
Morgenmad, karamelkastning, måske et spil rundbold mod lærerne og generelt bare hygge og fest.
Og lige netop festen er år efter år et tema rundt om i landet. Kommunerne vrider og drejer sig for at skabe nogle rammer, som de unge faktisk har lyst til – og mange steder er det med alkohol og masser af voksne til at hjælpe de unge.
Hos os er det for 6. år i træk et fuldstændig alkoholfrit arrangement med masser af aktiviteter.
De
Tobaks- og nikotinforbruget er stagneret blandt børn og unge men er fortsat på et ret højt niveau.
Det er 9.000 børn og unge der har deltaget i undersøgelsen.
Over en tredjedel benytter min. ét tobaks- eller nikotinprodukt, hvorimod 7,5 % benytter to eller flere.
Læs mere her: sdu.dk/da/sif/ugens_tal/ut_16_stigningen_i_boern_og_unges_forbrug_af_tobak_og_nikotin_er_bremset_op
Måske du ikke tør?
Måske det kunne være en anledning til at gøre noget nyt?
Tør du udfordre dine vaner?
Tør du bryde kulturen?
Er du HIP - så kald det Sober curious - (Ædru nysgerrig).
Alkohol og samfund har fundet 3 gode argumenter til at holde hvid januar:
- Bedre søvn. Det kan godt være at du med alkohol let falder i søvn - Men søvnen er dårligere. Søvnmønsteret bedres uden alkohol, og den dybe søvn øges.
- Kaloriemæssigt - fedten i alkohol kan du omsætte direkte til kalorier. Så sandsynligheden for at både bliver "lettere" og sundere i et måned uden alkohol er stor.
- Alkohol er dyrt -. Så mindre forbrug = besparelse. Især
Vi tror at unges forbrug af stoffer stiger men det ligger faktisk relativt stabilt.
Center for Rusmiddelforskning, har med en national undersøgelse 'Danske unges brug af rusmidler 2022' givet et overblik over unges rusmiddelbrug og mistrivsel.
Indtaget af stoffer er stabilt
Der er spurgt til mange forskellige stoffer, bl.a. fentanyl, opioider, tramadol, benzodiazepiner (beroligende) og psykedeliske stoffer.
Har man en rodet hverdag hænger det tit sammen med mange stoffer
Kan du ikke komme op om morgenen, sover dårligt, kan ikke koncentrere sig, rydde ikke op, svært ved at holde aftaler mm. så viser det
Se mere om Sundhedsstyrelsens kampagne om forældres rolle ift. alkohol
Skal forældre introducere alkohol for deres børn derhjemme?
Nej - ikke ifølge sundhedsstyrelsen.
Læs de ti gode råd om bl.a. at afgøre hvornår må dit barn begynde at drikke, følge op på aftaler, hvornår skal dit barn være hjemme, forældreaftaler, transporten hjem, dialog om fester mm., kan man sige nej til alkohol?, om at tilbyde alkohol, er jeg en god rollemodel, kan vi altid tale om alkohol? mm.
Læs mere om kampagnen her: https://www.sst.dk/da/nyheder/2023/Foraeldre-skal-laere-deres-boern-mange-ting-men-ikke-at-drikke-alkohol
https://www.sst.dk/da/Unge-og-alkohol
Åbningstider i julen 2023
I forbindelse med at Juleaften er en søndag har vi lukket d. 25. og 26. December men har åbent mellem jul og nytår d. 27, 28 og 29 december. Derudover har vi lukket d. 1.1.24. (Se vores åbningstider de enkelte dage https://rus.faxekommune.dk/da/kontakt)
Man kan i stedet kontakte Alkolinjen - Alkolinjens åbningstider i julen og nytår:
24. december: Lukket
25. december: 9-17
26, 27, 28, 29 december: 11-17
30 og 31 december: Lukket
D. 1. januar: 9-17
I åbningstiden sidder
Rygning og alkohol kan forklare en stor del af ulighed i dødelighed
Det kommer nok ikke som nogen stor overraskelse men et nyt studie fra Statens Institut for Folkesundhed viser at 'Rygning og alkohol kan forklare en stor del af uligheden i dødelighed'
Der er sket en stigning i Den sociale ulighed i dødelighed er steget siden 1995 i Danmark hvor netop rygning og alkohol er blandt de væsentligste årsager.